[REQ_ERR: OPERATION_TIMEDOUT] [KTrafficClient] Something is wrong. Enable debug mode to see the reason. „Antidotul” furiei - Ramana Maharashi de Suri Nagamma - Silvia Pavăl

„Antidotul” furiei – Ramana Maharashi de Suri Nagamma

Ramana Maharashi și Suri Nagamma

Cum putem combate furia? – Ramana Maharashi de Suri Nagamma

Vocea sa curgea neîntreruptă și plină de nectar, precum apele fluviului Gange. – Suri Nagamma

Despre Ramana Maharashi exista zeci de povești, însă nu poveștile sunt cele care ar trebui să ne atragă exclusiv atenția, ci propria-i prezentă, ce este încă vie după 70 de ani de la moartea sa fizică.

După ce, în cadrul ultimei călătorii în India, am avut oportunitatea de a vizita locul unde a trăit și „predat” Ramana Maharashi, am dorit să aflu mai multe despre viața și învățăturile acestuia.

Deschizând cartea „Ramana Maharashi – Realizarea Sinelui”, am fost cucerită, încă de la primele pagini, de felul cum Suri Nagamma relata viața, dar și învățăturile marelui maestru.

Cartea Realizarea Sinelui - Ramana Maharashi de Suri Nagamma
Cartea Realizarea Sinelui – Ramana Maharashi de Suri Nagamma

Suri Nagamma descrie zilele petrecute în prezența lui Ramana Maharashi, în cadrul a 237 de scrisori dedicate fratelui său.

Ashramul lui Ramana Maharashi se află la poalele muntelui sfânt Arunachala, în orașul Tiruvannamalai, din statul Tamil Nadu din sudul Indiei.

Ashram – este o așezare, de cele mai multe ori apărută în jurul unui învățător spiritual, cu scopul de a fi mai aproape de acesta și a practica învățăturile sale. 

Deși Suri Nagamma vorbește de la sine prin intermediul scrierilor ei, țin să menționez câteva detalii despre viața acesteia. Suri a fost o fetiță orfană, căsătorită devreme. La scurt timp după căsătorie, ea rămâne văduvă. Aceasta, hotărăște, de la o vârstă fragedă să se alăture unui învățător spiritual, iar la recomandarea fratelui său, aceasta ajunge în prezența lui Ramana Maharashi.

În cele ce urmează, împărtășesc cu voi scrisoarea cu numărul 30 din cartea „Ramana Maharashi – Realizarea Sinelui, Scrisori de la Sri Ramanashram de Suri Nagamma”. Scrisoarea tratează un subiect de interes pentru ce cei preocupați de munca interioară – „furia”.

Înainte de a începe, țin să fac anumite precizări legate de termenii utilizați în text:

Adresarea „Bhagavan” face reverire la însăși Ramana Maharashi. „Bhagavan” înseamnă „veneralbil”, „divin”.

De asemenea, adresarea „Swami”  face reverire tot la acesta, însemnând „maestru”.

Scrisoare nr. 30 – Furia: 

„Ieri, un tânăr proaspăt venit din Andhra Pradesh i s-a plâns lui Bhagavan despre sentimentele lui de furie, la care Bhagavan a spus:
-Toate acestea se datorează mentalului. Îndrumă-l cum se cuvine.
-Cum, Swami? Oricât de mult încerc să reduc furia, aceasta vine iar și iar. Ce ar trebui să fac? a spus sărmanul băiat.
-Oh! Dacă este chiar așa, atunci înfurie-te pe acea furie, și apoi totul va fi bine, a spus Bhagavan.
Toți oamenii din sală au izbucnit în râs. O persoană care se înfurie pe toate lucrurile din lume, dacă își face introspecția și se întreabă de ce nu este supărată chiar pe furie, nu va depăși, într-adevăr toată furia?
Cu doi sau trei ani în urmă, un devot care-l putea aborda liber pe Bhagavan a venit și i-a spus de cinci sau șase ori că cineva l-a insultat. Bhagavan l-a ascultat, dar nu a spus nimic. Cum nu a primit niciun răspuns de la Bhagavan, în ciuda repetatelor și variatelor moduri de tânguire, acest devot nu s-a mai putut stăpâni și i-a spus:
-Când am fost insultat atât de mult în mod inutil, m-am înfuriat și eu. Oricât de mult am încercat să-mi înfrânez mânia, nu am fost în stare să fac asta. Ce ar trebui să fac?
Bhagavan a spus, râzând:
– Ce ar trebui să faci? Ar trebui să te alături aceluia și să te insulți și tu, de asemenea; după aceea totul va fi în regulă.
Toți au râs. Acel devot, incapabil să înțeleagă ceva, a spus:
– Asta-i bună! Trebuie să mă insult singur?
– Exact! Cel care este insultat este corpul tău, nu-i așa? Ce dușman este mai măreț decât acest corp care este lăcaș al furiei și al altor emoții asemănătoare? Este necesar ca noi înșine să-l urgisim. În loc de a ne supăra, atunci când suntem neatenți și cineva ne insultă, ar trebui să știm că toate acele persoane ne trezesc. Ar trebui să înțelegem cel puțin atunci și să ne alăturăm lor în insultarea și în înjosirea corpului. Care este folosul de a-i contracara? Toți cei ce ne insultă astfel ar trebui să fie priviți ca prietenii noștri. Este bine pentru noi să fim printre astfel de oameni. Dacă te afli printre oameni care te laudă, ești amăgit, a spus Bhagavan.
În iunie 1924, au intrat hoții în Ashram și nu doar că i-au bătut pe devoți, dar l-au lovit și pe Bhagavan, pe coapsă. Pe urmă, în timpul relatărilor dintre ei despre cotonoageala pe care au primit-o, devoții au spus:
– Ce indivizi răi, l-au bătut chiar și pe Bhagavan.
Se afirmă că Bhagavan ar fi spus:
– Oh, voi toți mă venerați cu flori, iar ei m-au venerat cu un băț. Aceasta este, de asemenea, o formă de venerare. Dacă eu o accept pe a voastră, nu ar trebui la fel de bine să o accept și pe a lor?
Ceea ce predă el este ilustrat prin practică. Nu este acesta un exemplu?”
În vizită la Sri Ramanashram, Martie, 2020
În vizită la Sri Ramanashram, Martie, 2020

Dacă ți-a plăcut, citește și: India nevorbită, nespusă, dar simțită.

„Ce rost are să alergi prin îndoieli fără sfârșit? Apetitul tău va fi satisfăcut dacă vor mânca alții

în locul tău sau dacă vei mânca tu însuți mâncarea? Ce rost are să-ți iroșești timpul întrebând despre oameni sau lucruri? Tu uiți de tine și alergi în jurul cerului și al pământului, căutând și întrebând:

„Ce este fericirea?”

Întâi trebuie să-ți pui întrebarea:

„Cine sunt eu, cel care merge de jur-împrejur și pune întrebări?”

Dacă te întrebi astfel despre propriul Sine, nicio altă întrebare nu se va mai ivi, a spus Bhagavan.”

Cu speranța de a te fi inspirat acest text, îți spun: „Pe data viitoare!”

Cu drag,

Silvia.

Descoperă-ți potențialul imens din tine, dezvoltându-ți inteligența emoțională!

 

 

You may also like

Post a Comment

Your email address will not be published.

10 moduri prin care să-ți construiești o garderobă sustenabilă

Lasă-ne adresa ta de email și îți trimitem ebook-ul gratuit în câteva minute.

Importanța deciziei

De ce este important să-ți alcătuiești o garderobă prietenoasă cu mediul?

Date statistice

Statisticile vorbesc de la sine atunci când ne referim la preocuparea pentru mediu.

Soluții aplicabile

Construirea unei garderobe sustenabile este simplă dacă urmărești acești 10 pași!