[REQ_ERR: OPERATION_TIMEDOUT] [KTrafficClient] Something is wrong. Enable debug mode to see the reason. India nevorbită, nespusă, dar simțită. - Silvia Pavăl

India nevorbită, nespusă, dar simțită.

Silvia pe Podul Ram Jhula

India nu vorbește, ci arată.

India este țara cu cei mai mulți oameni iluminați.

Odată ce India te a acceptat, nu ai decât să i cazi la picioarele ei și să-i mulțumești pentru sutele de lecții care ți le dă.

O călătorie în India face cât o viață.

O zi în India este un sezon. Un sezon în care pare renaști în fiecare moment. O zi în India e un fel de primăvară în care parcă florile te mângâie pe față, dar vântul îți ciufulește părul.

India e nevorbită, deoarece nu comunică prin vorbe, ci doar dovezi, dovezi de iubire, dovezi că poți mai mult decât ai funcționat până acum.

„Primul lucru pe care l-am observat (în India) a fost mirosul deosebit al aerului. L-am simțit înainte să aud ori să văd ceva despre India.

Era mirosul zeilor, demonilor, imperiilor și civilizațiilor care înfloresc și decad.

Mirosea a inimi frânte, a luptă pentru supraviețuire, a eșecuri și iubiri care ne fac mai curajoși. Mirosea a zece mii de restaurante, a cinci mii de temple, altare, biserici și moschei, a o sută de bazaruri care vând numai parfumuri, condimente, tămâie și flori proapăt tăiate…

…cel mai urât miros frumos din lume.”

Shantaram, Gregoy David

Maggie, mâncare de stradă polulară în India
Maggie, mâncare de stradă populară în India

1. A treia oară în India. 

Este a treia oară când mă aflu în India. Profit de ocazie pentru a vorbi puțin despre semnificația cifrei 3 în conștiința colectivă. 

Cifra 3 este cifra creativului. Pentru Hiduiști numărul 3 este un număr binecuvântat, ce marchează faptul că ești sub auspicii bune. Mi se pare atât de interesat ce efect a avut cifra trei în toate culturile. În Biblie, cifra trei este menționată de 523 de ori și de 20 de ori în Coran. 

Aceste superstiție privitoare la cifra 3 a fost resimțită și în în cultura română. Știi vorba aia ,,a trei oară e cu noroc”?

Mai în glumă mai în serios și mie  mi-au trebuit câteva ,,încercări” pentru a mă familiariza cu India. Mai exact 3.

Citește și: Ce stă în calea fericirii noastre? Te-ai întrebat vreodată?

2. India Nemiloasă 

India poate fi percepută nemiloasă dacă te opui ei. Prima dată când am ajuns în India am avut un șoc. Am crezut că nu voi rezista prea mult. De fiecare dacă când comunic cuiva faptul că pentru India nu ai cum să te pregătești, nu sunt crezută.

Prima reacție este de genul: ,,Ce poate fi așa rău? Mă descurc. Nu sunt pretențios/pretențioasă.”

Ei bine asta am afirmat și eu, însă India mi-a arătat că sunt pretențioasă și că am limite.

Cu fiecare călătorie în India mi-am depășit tot mai mult aceste limite.

Acum o simt ca o casă, dar nu o casă fizică, ci o simt ca o acasă, un loc unde pot fi eu chiar și atunci nu știu cum să o fac.

India nu este  nemiloasă.

India este ca un părinte care îți vrea binele și preferă să-ți spună adevărul ca mai apoi să te aline cu o mângâiere.

Pictură Buddha, Munții Himalaya
Pictură Buddha, Munții Himalaya

3. India, calea spirituală și călătorie inițiatică.

India este recunoscută ca locul în care sufletele ,,rătăcite” vor să se autorealizeze.

India este locul ce figurează cu cel mai mare număr de oameni iluminați, treziți, ce au transces moștenirea de la Adam și Eva, ce au transces ego-ul și implicit condiția umană.

Există o multitudine de explicații pentru acestui rezultat, însă voi menționa o concluzie la care am ajuns.

Fiind extraordinar de mulți locuitori în India (a doua țară din lume după China, cu o populație de 1.324 miliarde de locuitori), supraviețuirea ar fi fost aproape imposibilă dacă ar fi nutrit unii pentru alții sentimente de înverșunare. Așadar au trebuit să învețe să trăiască unii cu alții, și de-a lungul timpul, prin intermediul religiei și-au oferit o serie de ustensile pentru a cultiva calmul interior și compasiunea.

Îmi place să glumesc că Indienii au început să mediteze de nevoie, deoarece altfel nu ar fi rezistat de-a lungul unei zile. Sper să nu-mi luați gluma prea în serios.

Suc de trestie

Însă faptul că acești oameni au ca punct de focus central religia, ce cultivă grija pentru lumea interioară este un mare plus mai ales când vine vorba despre provocările pe care o zi în India le include.

Tocmai de aceea, încă de la începutul timpurilor, fel de fel de personalități din Est au fost atrase de aceste tărâmuri

Reveninf la locuitorii Indiei, aceștia sunt nevoiți zi de zi să se tolereze unii pe alții, să împartă masa, locul în Tuk-Tuk, strada, traficul și multe alte lucruri.

Acești oameni, indiferent de nivelul de educație, nu știu să se supere indiferent de situația cu care se confruntă. Indiferent că este un accident sau un conflict în trafic.

Bunătatea și grija pentru oameni, este un efect direct al religiei și al ustensilelor, precum rugăciunea și meditația, ce sunt practicate de indieni.

Tocmai de aceea, acest loc este un pământ și un mediu propice pentru  ca fiecare să-și testeze propriile limite și propria voință interioară. 

India este locul propice pentru a porni o călătorie în interiorul tău, lăsându-te inspirat și ghidat de moștenirea lăsată de ființele ce au transces ego-ul pe aceste meleaguri.

4. Lecția recunoștinței. Mini Accident în India.

Haide să-ți exemplific cele menționate anterior, legate de felul cum reacționează la situații neprevăzute acești oameni.

În prima zi în care am luat decizia să închiriem un scuter, am căzut cu el, eu, împreună cu prietenul meu, într-o piață destul de aglomerată.

Nu a fost nimic grav, doar a alunecat scuterul.

În nici o secundă, cel puțin 15-20 de oameni se aflau în jurul nostru, un om îl verifica pe Florin la picioare, altul îmi ridicase bluza de pe jos, altul verifica scuterul.

Nici nu am avut timp să ne dezmeticim că acești oameni deja ne verificaseră din cap până în picioare dacă suntem ok.

A trebui să vină o persoană europeană să le spună că e gata și că e timpul să plece. Și așa ușor ușor s-au mai liniștit spiritele.

Un alt exemplu, ce ne-a învățat multe a fost acela în care am lăsat scuterul cu cheia în contact timp de vreo 3-4 ore într-o parcare. Noi am urcat la o cascadă, iar când ne-am întors, am realizat că nu aveam cheia la noi.

Când am ajuns la parcare, toate scuterele de lângă  plecaseră, însă scuterul rămăsese intact cu cheia în contact.

Aceste lecții ne-au învățat  despre valorile ce sunt promovate aici.

În așteptarea Chai Masala
În așteptarea Chai Masala

5. Personalități ce au îmbrățișat India.

Se spune că și Iisus a fost în India. Aici, în India este foarte populară această idee. Sunt în jur de 5 cărți documentate (atât am descoperit eu) ce certifică această idee. Pe două dintre aceastea le am și eu. De asemenea, o parte din ele se pot găsi doar aici, în India, dacă nu chiar toate.

Alături de Iisus, alte nume și-au autorealizat Sinele pe acest pământ: Anandamayi Ma, Ramana Maharshi, H. W. L. Poonja, Mooji și mulți, mulți alții.

Personalități din România

Majoritatea știm ce mare influența a avut India asupra operei lui Eliade, unde a stat în perioada 1929-1931. Acesta a studiat în India, Calcutta. India era pe atunci sub ocupație Britanică.

De asemenea, Mircea Eliade a  ajuns și pe drumul pelerinajului din Rishikesh și Haridwar. Loc în care mă aflu chiar acum. Mai exact sunt în Rishikesh, iar Haridwar-ul este la 33 de km de Rishikesh. 

Notă*: Rishikesh semnifică Lordul simțurilor.

Mircea Eliade menționează și de podul Lakshman Jula, de unde atașez chiar acum o poză, unde după ani de zile, cu siguranță atmosfera s-a schimbat, dar esența locului a rămas aceeași.

German Bakery de la capătul podului Laxman jhula
German Bakery de la capătul podului Laxman jhula
Capuccino German Bakery Laxman jhula
Capuccino German Bakery Laxman jhula

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legat de Romanul Maytreyi, Maytreyi chiar a existat sub numele de Maytreyi Devi, aceasta a fost o protejată a lui Rabindranath Tagore și bineînțeles o prietenă de al lui Eliade. Relația lor a fost una consacrată, nefiind nici acum clar dacă a existat sau nu o relație între cei doi.

Eliade înpreună cu Maytrei Devi, India
Eliade înpreună cu Maytreyi Devi, India

Brâncuși a fost în India. Între Constantin Brâncuși și Maharajahul Yeshwantrao Holkar  s-a legat o strânsă prietenie atunci când a vizitat India pentru o lună sau două. S-au cunoscut pentru prima dată în 1931 atunci când Maharajahul a ajuns în studioul lui Brâncuși de la Paris.

Îmi aduc aminte acest episod de atunci când eram pe băncile facultăți și domnul profesor Velescu (un profesor extraordinar, cum rar întâlnești) ne povestea despre cum a început relația dintre cei doi. Maharajahul era intrigat de faptul că Pasărea Măiastră a lui Brâncuși nu arăta ca o pasăre.

De asemenea, Brâncuși s-a angajat să-i construiască un templu de meditație Maharajahului.

Concluzie:

India nu este ușor de cuprins în cuvinte sau date exacte. India este mult mai mult decât atât. Un singur lucrur îmi este clar, acestă Indie nevăzută și nevorbită a atras de-a lungul secolului vestul.

Pe data viitoare.

Cu drag,

Silvia.

Dacă ți-a plăcut acest articol, citește și: 

Cu ce m-am întors din India? 10 cadouri de neprețuit.

Ilustratie Za scoolarz by Emilia Furduiu
Ilustratie Za scoolarz by Emilia Furduiu

You may also like

Post a Comment

Your email address will not be published.

10 moduri prin care să-ți construiești o garderobă sustenabilă

Lasă-ne adresa ta de email și îți trimitem ebook-ul gratuit în câteva minute.

Importanța deciziei

De ce este important să-ți alcătuiești o garderobă prietenoasă cu mediul?

Date statistice

Statisticile vorbesc de la sine atunci când ne referim la preocuparea pentru mediu.

Soluții aplicabile

Construirea unei garderobe sustenabile este simplă dacă urmărești acești 10 pași!